Comeniusavslutning i Belgia

For ikke så veldig lenge siden hadde vi besøk av elever fra England, Polen, Frankrike og Belgia her i Norge. Nå i mai avsluttet Comenius -prosjektet i Belgia. Skolen vi har besøkt ligger i den vakre byen Brugge som ligger på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder. Reisen har vært lærerik og morsom, vi har gjort alt fra å gå på museer til å bowle. Det å besøke et annet land er definitivt den beste måten å lære om andre kulturer. Vi har erfart at familielivet i Belgia er ganske likt familielivet her i Norge. Den største forskjellen er nok kostholdet, hvor det går mye av hvitt brød, søtsaker og brus. Det var uvant for oss norske, men på den annen side er Belgiere mye flinkere til å bruke sykkelen sin! De sykler overalt, til skole, jobb, byen osv. Det er lett med tanke på at landskapet er helt flatt. Hvordan de belgiske ungdommene sosialiserer er også en smule uvant med tanke på at det var helt normalt å gå på pub å ta seg en øl etter skoletid (klokka 5!), da aldersgrensen for alkohol er 16 år i Belgia!

Vi har opplevd mye og sett en del av byene rundt Brugge. Ieper, Oostende, Damme og Brussels er byer vi har besøkt og lært mye om, i tillegg til Brugge.

I Ieper besøkte vi et veldig fint og moderne museum, In Flanders Fields, som er viet til 1.verdenskrig i Ieper og Belgia generelt. Dette var veldig interessant og vi var veldig fornøyde med guidingen  og selve museet! Vi fikk også sett litt av byen Ieper, kirker og kirkegårder. Veldig vakkert!

I Oostende skulle vi kjøre, noe de kalte for «go-cart» som viste seg ikke å være det samme som vi forbinder med go-cart. Vi kjørte disse go-cartene langs vannet i Oostende som er en kystby. Det blåste en del, og det var litt småregn, men alt i alt var det veldig morsomt, og vi ble enda bedre kjent med de andre! Senere på dagen spiste vi på en restaurant hvor kylling var spesialiteten. Vi fikk ikke tildelt bestikk, så det ble veldig grisete, men det smakte ekstremt godt!

Som sagt er belgierne veldig glad i sykkelen sin, og dette skulle vi få oppleve. Vi skulle sykle hele vegen fra Brugge til Damme, som ligger ved grensa til Nederland. Det var ca. 7 km hver vei! Vi merket fort at syklister blir tatt god hensyn til i trafikken. Det var eget felt vi fulgte nesten hele veien, og biler stoppet for oss. Det ble heller ikke for slitsomt, men rett og slett gøy! Fremme i Damme fikk vi gode, belgiske pannekaker, mens vi spilt morsomme, spesielle spill.

Mest forelsket ble vi i byen Brugge. Vi kunne faktisk ikke slutte å ta bilder av den vakre, kulturbyen. Vi fikk en fin guidet tur gjennom byen, gikk til toppen av Belfry (krampe i låra), også hadde vi litt tid til å kjøpe sjokolade og belgiske vafler!

Comenius til Belgia

Vi har helt klart fått oss gode venner som vi kommer til å møte i nær fremtid. Det er utrolig mange grunner til å videreføre slike prosjekter. Du lærer om andre kulturer og andre land på en helt annen måte. Samtidig får man utvidet kretsene sine internasjonalt, og ikke minst så får man minner og venner for livet, forteller elevene Leonard Syla, Lone Birkeland, Rebekka Hilden  og Rebekka Strand.

Kort om SOUL prosjektet:

Drammen videregående skole har deltatt i det europeiskstøttede Comeniusprosjektet SOUL i perioden 2012 til 2014. I dette prosjektet har det deltatt elever og lærere fra Belgia, Polen, England og Frankrike i tillegg til vår skole. Det viktigste i Comenius-prosjektene er elevutveksling på tvers av landegrenser, for at elever skal bli kjent med ungdom og kulturer i Europa. Bygge ned broer og bli tryggere i kommunikasjon på tvers av språk og bakgrunner. Tema for dette prosjektet er sport og helse. (SOUL = Sports Opportunities Unite Lives) Innholdet i prosjektet har derfor vært idrett og helse i tillegg til bevisstgjøring av et sunt kosthold. Vi har hatt med 17 elever på utveksling i tillegg til 8 lærere, men et dobbelt antall elever og lærere har deltatt  i prosjektet i forberedelser og i programarbeidet på skolen. Elevene ble dette skoleåret rekruttert fra  skolens  Internasjonale klasse; Drammen International Programme. Elevene har syklet i Belgia, drevet med bryting og elvepadling i Polen, gått på ski i Norge, rodd på OL-arenaen i London, gått på skøyter og tråkket i sykkelbåt i Frankrike blant mange andre aktiviteter. Elevene har kartlagt kostholdet sitt og laget sunn mat sammen forteller undervisningsinspektør Gisle Grahl-Jacobsen som har ledet prosjektet sammen med Siri Hunstadbråten.

Vi har i tillegg besøkt hovedstedene Paris og London, opplevd saltgruvene i Krakow og vært på kanaltur i Brügge. I Norge inviterte vi til kanefart i Sylling, i tillegg til å besøke Vigelandsparken og Holmenkollen i Oslo. Vi sto på slalom i Aronsbakken og inviterte gjester inn i ulike skoletimer. De største opplevelsene og erfaringene skjer når elevene bor og lever hos vertskapsfamiliene. Det var mange aha-opplevelser for våre elever både med hensyn til  standard, livsglede og familiestrukturer.  Vi har fått vist fram både skolen og Drammen, og vi har  fått nye erfaringer og venner i Europa og på Facebook. Vi som har deltatt har fått mye læring, og personlige erfaringer og opplevelser. Det har gitt inspirasjon til spennende undervisningsopplegg og presentasjoner i klassen, og alle har fått en økt motivasjon til å jobbe med engelsk og fransk! Prosjektskolene har også blitt knyttet sammen og vi håper vi kan ha fortsatt glede av de båndene som er knyttet.

Skolen har  søkt om midler til et nytt prosjekt gjennom Erasmus+,  som er EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og idrett for perioden 2014-2020. Vi venter spent på å se om vi får midler til å samarbeide med en spansk skole. Hvis vi får det, vil den digitale avisen CONNECT lanseres til høsten.

Publisert 13. juni 2014, oppdatert 13. juni 2014.