Yrkesmessa - Et møte med fremtiden

Torsdag 16. januar var det duket for yrkesmesse ved Drammen videregående skole. Nærmere åtti studenter og yrkesaktive stilte opp for å gi elevene en innføring i sine fagfelt.

Tekst: Maria Westergren og Aisha Iqbal

Foto: Maria Westergren

Alexandra Saksvik Nordby forteller i forkant av messen at hun håper Forsvaret er representert. «Jeg har bestandig sett på det som en mulighet å utdanne meg innenfor Forsvaret.» Denne tanke deler hun med klassevenninnen Vilde Petrea Jacobsen Johnsen, som også har sterke forhåpninger om at forsvaret er til stede. Camilla Gustavsen har imidlertid ikke like klare forhåpninger, men ønsker å få ideer om potensielle yrker hun ikke har hørt om tidligere. 

Drammen videregående er en stor skole med mange elever. Da er det ikke rart at kaoset sprer seg raskt under slike arrangementer. Elevenes stemmer slår seg sammen til en melodi som likner en dårlig versjon av AHAs «Take on me». Melodien forsterkes av ekkoet fra gymsalen, slik at det blir vanskelig å tenke klart. Trengselen er ved første øyekast størst hos politimennene, men også advokatene, fengselsbetjentene og ingeniørene er populære blant elvene. 

To av våre jenter tar seg en lengre prat med en politimann, som forteller at deres utdanning er treårig med muligheter for videreutdanning. «Det første året på skolen består av teori og praksis med øvelser innenfor idrett. Vi har også eksamen i avsluttende fag. Andre året består kun av praksis, hvor man jobber på en politistasjon og er med på å løse saker. Tredje året er i likhet med det første året både teoretisk og praktisk,» forteller politimann ved Drammen politidistrikt, Håvard Sand. 

Bildet: (F.V) Camilla Gustavsen og Alexandra Saksvik Nordby sammen med to politibetjenter.

Vi tar turen over til helsearbeidernes stand hvor vi møter optikerstudent, Anette Johansson. Hun er oppriktig stolt over yrket sitt, og forteller om optikeryrket med en utstråling, som kaster glans over hele gymsalen. «Vi optikere er helsearbeidere, men må kunne mye om økonomi. Hverdagen vår består av mye butikkarbeid, og vi er helt avhengige av å holde oss oppdaterte på motebildet. Når vi behandler pasienter bruker vi ofte dråper som åpner pasientens pupiller. Når vi da ser inn i øyet på pasienten skal vi være i stand til å se hele helsetilstanden til pasienten. Det er utrolig spennende!»

Alexandra, Vilde og Camilla forteller i etterkant av messen at alle deres forventninger ble innfridd. De to førstnevnte fikk sitt etterlengtede møte med forsvaret, mens Camilla ble frelst ved sosionomenes stand. Alt i alt ble yrkesmessen ved Drammen videregående skole en stor suksess, som ga elevene et verdifullt møte med fremtiden. 


Publisert 4. februar 2014, oppdatert 4. februar 2014.