Det har vært et bra opplegg, sier Mert, Bashir, Misam, Luka og Fawad.

Det viktigste var budskapet om at et ja betyr ja, og at vi skal passe på hverandre.

I dag har over 900 avgangselever vært på "russedagen" på Union!
400 av disse var våre vg3-elever. Dette er ny rekord, og opplegget var bedre enn noen gang. Russen fikk med seg mange kloke ord og gode råd på vei inn i en spennende og viktig tid. 

Det er Drammen sanitetsforening som står bak arrangementet, i samarbeid med Drammen vgs, Bama og Extra-stiftelsen. 
Ungdommene fikk først viktige innspill fra Ida Marie Hansen fra Norske Kvinners Sanitetsforening, som snakket om hva samtykke betyr når det handler om sex. Et aktivt ja er nødvendig, og derfor har de lansert kampanjen og slagordet «Ja betyr Ja». 
Deretter snakket sexolog og helsesykepleier fra Ungdommens helsestasjon i Drammen, Sissel Irene Thon. Hun var god og direkte i budskapet om at russetiden er som en reise, og hva det er lurt å ha med i bagen før akkurat den reisen. Temaer som alkohol, søvn, kosthold, sex, beskyttelse og prevensjon var hun innom. 
Tidligere elev ved Drammen vgs, Hallvard Høgemo, hadde fine musikalske innslag før pausen og rett før slutt. 
Etter pausen var tid for nyttige innspill fra «russepappa», fra politiets forebyggende enhet, Raymond Håkonsen. Han har vært politiets kontaktperson mot russen i fire år, og var åpenbart en populær og kjent person for mange av tilhørerne. Ikke så rart kanskje, med en så direkte, energisk og positiv innstilling som han framviste. Temaene var alvorlige siden han snakket om rus, lovbrudd, straff og andre mulige konsekvenser. Budskapet var enkelt, men viktig: Det er ikke fritt fram, selv om du har fått på deg russedressen. Ta med deg de gode holdningene du har fra før du blir russ. Ta vare på hverandre – og samarbeid med politiet. De følger med – på godt og vondt. 
Avslutningsvis snakket Elnaz Esmailzadeh fra VG TV om hverdagskriser, kroppspress og annet press ungdom i dag opplever, og hvordan VG TV prøver å belyse problemene.

Opplegget ble avrundet med en sofadebatt, der ungdom som har valg å være russ på buss, vandreruss eller ikke være russ i det hele tatt, diskuterte fenomenet russetid med helt ulike perspektiver. Spennende avslutning på et meget bra opplegg. Så får vi håpe at noen av de gode rådene nådde inn hos så mange av de unge håpefulle som mulig.


Publisert 6. mars 2019, oppdatert 11. mars 2019.